Kiszenie kapusty

Joomla Slide Menu by DART Creations



Jak ks. Dyrektor w beczce tańcował…

Początkiem listopada odbyły się zajęcia, których w Oratorium dawno nie było – kiszenie kapusty i to w beczce. I pomyśleć, że kiedyś odbywało się to jeszcze w wielu polskich domach. Ale do rzeczy, a raczej do beczki.

Dzieci z Koła Kulinarnego miały ogromnie ułatwione zadanie, bo kapusta została już wcześniej poszatkowana. Przed przystąpieniem do pracy p. Krysia wyjaśniła dzieciom, na czym polega kiszenie, jak długo potrwa proces i dlaczego należy jeść kiszoną kapustę. Najpierw dzieci z paniami z kuchni przygotowały kapustę oraz potrzebne przyprawy, aby nadać kapuście wyśmienity smak.

Potem wkładano do beczki warstwami i przesypywano solą, kminkiem i marchwią. Następnie nastąpiło deptanie. Tę wspaniała dla każdego czynność rozpoczął ks. Dyrektor,  oczywiście najpierw w specjalnych kaloszach, a potem boso. Musiał przecież pokazać dzieciom, jak to robił w swojej rodzinnej miejscowości. Robił to tak umiejętnie, że kapusta puszczała od razu soki. Potem to samo robiły dzieci. Ale frajda.

Na udeptaną kapustę ułożyliśmy na talerzu ciężki kamień. Kapusta cały czas była pokryta sokiem i przykryta białym czystym płótnem. Po trzech dniach przebiliśmy kapustę, aby ją odpowietrzyć i zostawiliśmy do ukiszenia. Ale będzie pycha.

W ramach przygotowań do zimy nasze dzieci miały doskonałą a przy tym zabawną okazję uczestniczyć w przygotowaniu zapasów na zimę.

Teraz cierpliwie czekamy, aż kapusta ukiśnie i będzie z niej smaczna surówka. Dziękujemy p. Krysi  za udzielenie cennych rad dotyczących zdrowego odżywiania. Koło Kulinarne było dumne ze swego dzieła, a panie z kuchni stwierdziły, że „ta kapusta będzie miała wszystkie kapusty pod sobą”!

 

 

Program do rozliczania PIT 2013 online - e-pity 2013

NASI DARCZYŃCY:

Liczba odwiedzin: 158734

Naszą witrynę przegląda teraz 2 gości 




Oratorium Toruń 2013 - Wszelkie prawa zastrzeżone.